Înlocuitori de zahăr: acceptabile sau nu?
Refuzăm la dulciuri din două motive: dorința de a slăbi și din motive de sănătate. După cum știți, utilizarea inadecvată a zahărului duce la creșterea în greutate, la pielea deshidratată și la alte probleme care apar odată cu timpul. Nu uitați că dulciurile stimulează dorința de a mânca, ceea ce duce, de asemenea, la creșterea în greutate pe viitor.
Aceste probleme au o singură soluție-renunțarea completă la consumul de zahăr pur. Și ce să faci când ești complet de necontrolat și vreai să manânci ceva dulce? Îți amintești de înlocuitorii de zahăr. Dar sunt oare atât de sigure și sănătoase, precum par?
Înlocuitorii de zahăr nu au valoare energetică și sunt, de asemenea, foarte economici în utilizare, deoarece un container poate înlocui între 6 și 12 kg de zahăr pur. Îți vine să crezi? Dar oare totul este așa, cum ar părea la prima vedere?
Îlocuitorii de zahăr pot fi împărțite în 2 categorii: naturale și sintetice. Primele (fructoză, sorbitol, xilitol) sunt complet absorbite de organism și ca zahărul obișnuit, oferă omului energie. Sunt sigure, dar calorice. Majoritatea înlocuitorilor sintetici (zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam de potasiu, sucrit) valoare energetică nu au și nu sunt digerate. Dar amintiți-vă ce poftă aveți de fiecare dată după ce beți o sticlă de cola cu conținut scăzut de calorii și înghițiți 2-3 pastile "dietetice". Se pare că, după ce am simțit un gust dulce, tractul nostru gastrointestinal începe să se pregătească pentru obținerea de carbohidrați. Nici măcar nu știe că am trimis zero calorii în el. Organismul nu rămâne în datorii, iar orice carbohidrat care intră în stomac în decurs de o zi după aceea provoacă un sentiment fără precedent de foame.
Îndulcitori naturali
Fructoza
Fructoza este un substitut natural pentru zahăr. Zaharoza din fructe, este de jumătate de ori mai dulce decât zahărul și este cel mai dulce înlocuitor de zahăr. Fructoza este la fel de calorică ca și zahărul, deci în scopuri dietetice nu este potrivită. Este permisă utilizarea fructozei ca îndulcitor pentru persoanele care au diabet zaharat de formă ușoară până la medie, dar într-o formă limitată. În cantități mari, utilizarea fructozei amenință să crească nivelul zahărului în sânge. Fructoza face parte din legume și fructe, mierea este aproape jumătate compusă din fructoză.
Sorboza (sorbitol)
Înlocuitorul de zahăr sorboză (sorbitol). Este zaharida produsă în plante. În comparație cu zahărul, sorbitolul este de două ori puțin mai dulce. Consumul în cantități mari poate provoca tulburări digestive.
Xilitol
Acest înlocuitor de zahăr se găsește în fructe și plante. Practic, este extras din coji de porumb și coji de bumbac. Xilitolul ca aditiv alimentar se indică sub forma e967. În ceea ce privește dulceața, xilitolul se apropie de zahăr, dar este mai puțin caloric și are un indice glicemic mai mic, astfel încât în cantități organice poate fi consumat de diabetici. Prin dulceață, este aproape de zahăr, dar are un conținut caloric mai mic (9,6 kcal / 5 g) și un indice glicemic redus, prin urmare, este recomandat pentru utilizare de către diabetici și persoanele cu hiperglicemie. Dacă depășiți norma de utilizare, xilitolul poate provoca un efect laxativ.
Stevia.
Un substitut natural cu conținut scăzut de calorii.Stevia promovează eliminarea toxinelor din organism. Poate fi folosit în siguranță ca stimulanți pentru diabetici și nu are un efect de reducere a zahărului la persoanele sănătoase.
Steviozida (extras din stevia) nu are contraindicații. Cel mai inofensiv dintre îndulcitorii moderni.
Înlocuitori sintetici de zahăr
Aspartam
Aditivul alimentar aspartam (E951) este un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, mai dulce decât zahărul de aproape 200 de ori. Este cel mai frecvent substituent de zahăr, unul și nu există prea multe beneficii în el. Utilizate pe scară largă în industria alimentară. Conform studiilor, utilizarea prelungită a aspartamului provoacă dureri de cap, apatie, insomnie. În plus, aspartamul sporește pofta de mâncare.
Acesulfam
Înlocuitorul de zahăr acesulfam (E950) este un îndulcitor non – digerabil cu conținut scăzut de calorii.La fel ca aspartamul, acesulfamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Cu toate acestea, acest îndulcitor este interzis în consum în multe țări, deoarece duce la probleme digestive și reacții alergice.
Zaharină
Zaharina este un îndulcitor necaloric, este mai dulce decât zahărul de 450 de ori. Este interzisă utilizarea în multe țări, deoarece dăunează sănătății.
Ciclamat
Ciclamatul – E952) este un îndulcitor necaloric, mai dulce decât zahărul de 30 de ori. De asemenea, este interzisă utilizarea în multe țări din cauza suspiciunii de a provoca insuficiență renală.
În plus, în industrie, astfel de înlocuitori de zahăr cum ar fi sucrit, susli, surel sunt larg răspândite, toate sunt fabricate pe baza îndulcitorilor sintetici de mai sus.
Ca îndulcitori, vă sfătuim să atrageți atenție la miere și zahăr din trestie. După cum știți, un astfel de zahăr este mai util decât cel alb, deoarece conține un complex mineral de potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, calciu. În plus, nu este atât de caloric.
Dar amintiți-vă că totul are nevoie de măsură.