Note animalice de mosc

Note animalice de mosc

Inițial, așa-numita substanță puternic mirositoare reprezintă secretul produs de glandele kabarga a animalului. Masculul adult kabargi are o glandă de mosc care se află în zona inghinală și este umplut cu un secret gros, mirositor. Oamenii cunosc despre proprietățile moscului ca un afrodisiac puternic din cele mai vechi timpuri. Știința modernă a confirmat că există și un adevăr în acest mit. Unii cercetători susțin că mirosul de mosc seamănă cu mirosul de testosteron produs în organism, atât la bărbați, cât și la femei, și poate acționa ca feromonii umani.

Astăzi, termenul "mosc" este adesea folosit pentru a se referi la o gamă largă de substanțe aromate. În general, acestea sunt note animalice, cum ar fi zivetta, kastoreum, daman și diferiți compuși sintetici obținuți în laborator – moscul alb, de exemplu. Moscul real de cabarga a fost folosit în parfumerie timp de mulți ani și a fost considerat drep cea mai valoroasă materie primă. Astăzi, unele specii de Cabarete sunt enumerate în Cartea Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Și în unele țări există o limită a retragerii anuale a moscului. Totuși, pe piața neagră, moscul natural merge la un preț de 45.000 de dolari pe kilogram. Este unul dintre cele mai scumpe produse naturale din lume, chiar mai scumpe decât aurul. Ceea ce sună cu adevărat înfricoșător este faptul că doar câteva zeci de grame pot fi obținute de la un animal, iar pentru a obține un kilogram, aproximativ 160 de cerbi sunt uciși. Este posibil să extrageți secretul (mosc) din glandă fără a ucide animalul, dar, din păcate, acest lucru se face rar în practică.

Moscul a fost folosit în parfumerie din cele mai vechi timpuri. Unele dintre primele sale mențiuni ca ingredient de parfum datează secolului al VI-lea. Amestecurile aromate care conțin mosc au fost pe vremuri unele dintre cele mai luxoase și mai scumpe produse importate în Europa de Est pe parcursul secolelor.

În parfumerie, termenul "mosc" , nu este întotdeauna o chestiune de componente specifice ale parfumurilor, așa mai degrabă indică impresia generală a compoziției parfumate. Aroma naturală a moscului este extrem de complexă și are o varietate bogată de nuanțe și este, în general, descrisă de multe caracteristici contradictorii. Descrierea sa poate varia de la dulce, cremoasă și pudră la bogată, piele, picantă și chiar lemnoasă. Atributul cel mai caracteristic al moscului este nuanța animalistă (animală), vibrant și contrastantă în natură. Moscul natural a fost utilizat pe larg până la sfârșitul secolului al XIX-lea, înainte ca acest ingredient să devină prea scump.

Din fericire, în natură există plante care au caracteristici olfactive asemănătoare cu mosc. Din aceste plante, puteți obține lactone macrociclice – compuși cu aromă de mosc și funcție de blocare. Multe dintre aceste plante, cum ar fi Angelica de grădină (Angelica archangelica), floarea de mosc (Mimulus moschatus) sau semințele de ambrette, sunt acum utilizate pe scară largă ca înlocuitor pentru moscul animal.

Utilizarea moscului natural este interzisă în multe țări din 1979, când kabarga a fost recunoscută ca o specie pe cale de dispariție. Astăzi, moscul alb (sintetic) a devenit una dintre cele mai populare componente ale parfumului. El câștigă de la predecesorul său natural din cauza umanității față de animale și preț.

Recomandă prietenilor

Comentarii :

Articole pe aceeași temă