Beneficiile porumbului și rețetele pentru prepararea acestuia

Beneficiile porumbului fiert (+câteva rețete)

Sfârșitul lui iulie – este timpul potrivit pentru a merge în căutarea porumbului proaspăt și dulce. O delicatese, cunoscută de fiecare din noi încă din copilărie, care cu siguranță ar trebui să fie prezentă în periada verii în regimul alimenatr. În afară de proprietățile sale dietice, aceste cereale conțino serie de vitamine și minerale de importante, care sunt necesare pentru organism.

Care sunt beneficiile porumbului fiert?

Datorită unui conținut bogat de nutrienți, acest produs cu carbohidrați și  un conținut scăzut de calorii  se deosebește cu valoarea sa nutritivă și activitate biologică. Are un efect benefic asupra vitalității organismului, ajută la întărirea sistemului imunitar.

În stiuletul porumbului se conțin:

  • vitaminele A și E solubile în grăsimi;
  • acid nicotinic;
  • vitamina C;
  • fosfor, potasiu, magneziu, cupru, nichel, zinc;
  • vitaminele din grupul B, K, D 
  • grăsimi saturate și monoinsaturate;
  • În 100 g de porumb dulce, fierte fără sare, conțin doar 95-110  kcal.

Bogat în fibre, porumbul dulce oferă un efect de vindecare asupra tractului intestinal și un ajutor indinspensabil în cazul constipației. Îndepărtează colesterolul rău din organism și curăță vasele sanguine, la fel are un efect pozitivă asupra sistemului genitourinar. Dacă acest produs este consumat regulat și cu moderație, vă poate ajuta să mențineți buna dispoziție.

Bineînțeles, porumbul are și câteva contraindicații:

  • cerealele sunt containdicate în cazul de ulcere și duodenale;
  • merită să vă abțineți de la consumul porumbului pentru persoanele cu coagulare crescută de sânge și tromboflebite.

Porumbul la cuptor

Ingrediente:

  • porumb – 2 stiuleți;
  • unt – 30 g;
  • busuioc uscat – 1 lingură;
  • coriandru măcinat – 0,5 linguri;
  • sare – 1/3 lingură sau adăugați după gust;
  • piper negru măcinat – 1/5 lingură sau adăugați după gust;

Se adaugă condimentele ( puteți folosi orice alte condimente după gust) în untul care trebuie să fie la temperatura camerei. Este important ca uleiul să fie încălzit natural, nu-l puneți în cuptorul cu microunde și nu topiți la aburi.

Îndepărtați fibrele și frunzele de pe stiuleți. Clătiți boabele de porumb și ucați cu un servețel uscat. Ungeți bine porumbul cu  amestecul de ulei și învelițil în folia de aluminiu. Acest lucru va împiedica ca folia să se lipească de porumb. Încălziți cuptorul la 200 de grade. Timpul de gătire este de aproximativ 40 minute. Rotiți porumbul periodic în timpul ce se coacerii, pentru a preveni arderea lor pe o parte.

Porumb cu cașcaval, copt la cuptor (cărbune)

Ingrediente:

  • porumb pe stiuleți – 3 buc;
  • unt ( temperatura camerei + 3 linguri topite) – 50 g;
  • sos de soia – 1 lingură;
  • verdeață ( mărar, cilantro, pătrunjel, cimbru și altele ) – 1 legătură;
  • parmezan sau orice altă brînză tare – 3 linguri;
  • ardei iute roșu ½ 1 linguriță mică;   
  • sare după gust.

 Se ametecă 50 grame de unt la temperatura camerei cu ierburi și  ardeiul roșu iute și se adaugă sosul de soia. Îndepărtați fibrele și frunzele de pe stiuleți. Puneți un stiulet pe o folie de aluminiu  și ungeți pe toate părțile cu 1/3 din amestecul uleios. Repetați procedura pentru tot  restul porumbului rămas. Porumbul se coace în cuptorul încins la o temperatură de 200 grade timp de 30-40 minute sau se pune pe cărbuni timp de 15-20 minute, se rotesc periodic. Dacă ați gătit în cuptor, după ce a trecut timpul, untul se topește întrun bol mic, se adaugă brânza rasă, ierburile mărunțite fin și se încălzește până se topește brânza, acest conținut se adaugă peste stiuleți. Dacă ați pregătit porumbul pe cărbune, se taie folia cu atenție, se toarnă untul topit și cașcavalul, din nou se pune porumbul pe cărbuni până la topirea cașcavalului.

Recomandă prietenilor

Comentarii :

Articole pe aceeași temă